petlovebutik

SEVGİ HER CANLININ HAKKIDIR

Köpeklerde Ekzokrin Pankreas Yetmezliği

Köpeklerde Ekzokrin Pankreas Yetmezliği (EPI)

Köpeklerde EPI’nin Sınıflandırılması

Hepimiz pankreası duymuşuzdur ama ne işe yaradığını hepimiz bilmiyor olabiliriz. Pankreas, karnın üst kısmında bağırsaklara ve mideye yakın oturan inanılmaz derecede önemli bir organdır. Pankreas, sindirim enzimleri üreterek vücudun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmak için sindirim enzimleri üretmek de dahil olmak üzere birçok role sahiptir. 

Pankreas artık yeterli sindirim enzimi üretemediğinde buna Ekzokrin Pankreas Yetersizliği (EPI) diyoruz. 

Normal Ekzokrin Pankreas Fonksiyonu

Pankreas, endokrin ve ekzokrin olmak üzere iki bölümden oluşan bir organdır. Endokrin sistem, idame ettirilen kan şekerinden ve ekzokrin sistemden sorumlu olan insülin ve glukagon gibi hormonları üretir. 

Ekzokrin pankreas, sindirim enzimleri üretir. Normal işleyen bir pankreasta, sindirim enzimleri yiyecek yutulduğunda salınır, kanallardan bağırsaklara akarak ince bağırsaklara akar ve yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmak için proteinleri, yağları ve karbonhidratları parçalamaya yardımcı olurlar. Sindirim enzimleri olmadan vücut, çalışması için ihtiyaç duyduğu besinlerden besinleri alamaz.

Etiyoloji ve Patogenez

Bazı köpeklerde, pankreasın ekzokrin kısmı geri döndürülemez şekilde hasar görür, aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alınan farklı şekillerde hasar görebilir.

Ekzokrin pankreas neredeyse tamamen yok edildiğinde vücut yiyecekleri sindiremez, bu da normalde sindirilecek proteinlerin, karbonhidratların ve yağların bağırsaklardan geçmeye devam etmesine ve dışkıda hacimli, soluk renkli ishale neden olmasına neden olur. 

Vücut, yetersiz beslenmeye ve kilo kaybına neden olan parçalanamayan gıdalardan besin alamaz. Ayrıca sindirilmeyen besinler, bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalmasına neden olabilecek bakteriler tarafından beslenebilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa EPI, yaşamı tehdit edebilecek ciddi yetersiz beslenmeye yol açabilir.

EPI belirtileri, vücut ağırlığının fazla olması nedeniyle ekzokrin pankreasın salgılama kapasitesinin% 90’ı zarar gördüğünde gelişecektir (yani, pankreas normal çalıştığında yeterli sindirim enzimlerini üretmek için yeterli pankreas). Bu, EPI ile ilişkili klinik belirtiler görmeden önce, etkilenen bir köpeğin pankreasının uzun bir süre tahrip olacağı anlamına gelir. 

EPI ile İlişkili Ortak İşaretler

EPI belirtileri, yukarıda açıklanan patogenezle, yani yetersiz beslenme ve bağırsaklardan geçen sindirilmemiş gıda ile ilişkilidir. 

Yaygın olarak görülen bazı EPI belirtileri şunları içerir:

  • Besinlerin emilmemesi nedeniyle kilo kaybı.
  • Vücut, emilmeyen besinleri telafi etmeye çalışırken iştah artışı.
  • Yetersiz beslenme nedeniyle donuk tüy yapısı.
  • Perineal bölge ve kuyruk tabanı çevresinde ve yağlı dışkı nedeniyle yağlı kaplama.
  • Sindirilemeyen gıdalardan kaynaklanan şişkinlik. 
  • Bağırsaklardan gelen gürleyen veya guruldayan ses
  • Artan hacimde soluk, kokulu ve yağlı dışkı.
  • Bazen kusma ve salivasyon de görebilirsiniz.
  •  

Köpeklerde EPI’nin Nedenleri

EPI, ekzokrin pankreas hasar gördüğünde ortaya çıkar, bu geri döndürülemez.

Hasar üç ana nedene ayrılabilir. Birincisi, EPI’nin en yaygın nedeni, asiner hücrelerin (sindirim enzimleri üreten) boyutunun küçülmesidir. Buna atrofi denir. 

Bu, en yaygın olarak Alman Çoban köpeğinde görülür , aslında, Alman Çobanları EPI vakalarının üçte ikisini oluşturur. Asiner atrofisinin ortaya çıkmasının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bir şekilde kalıtsal olduğu açıktır. Asiner atrofi en yaygın olarak altı ay ile altı yıl arasındaki köpekleri etkiler. Etkilenen diğer ırklar arasında Rough Collies ve Eurasiers bulunur.

İkinci olarak, pankreas iltihabı olan tekrarlanan pankreatit nöbetleri, ekzokrin sistemde ve dolayısıyla EPI’de geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Bu, endokrin sistem de tekrar tekrar hasar gördüğünde diyabete neden olabilir. 

Ve son olarak, pankreas kanserli hale gelebilir ve bu da sindirim enzimlerinin dışarı akışını engelleyerek Ekzokrin Pankreas Yetersizliğine yol açabilir.

Teşhis Testi

Kafa karıştırıcı bir hastalık için test aslında oldukça basittir. Köpeğiniz yukarıda belirtildiği gibi EPI belirtileri gösteriyorsa, veterineriniz bir kan testi önerebilir. Bu kan testi, tripsinojen adı verilen aktif olmayan bir maddeyi kontrol eder. Normal işleyen bir vücutta tripsinojen, bir sindirim enzimi olan tripsin’e dönüştüğü için yüksek seviyelerde olacaktır. 

EPI’li bir köpekte tripsinojen düşük olacaktır. Köpeğinizin bu kan testi için muhtemelen 12 saat aç kalması gerekecek, okuma sonuçsuz kalırsa tekrarlanması gerekebilir.

Tripsinojen testinin yanı sıra, veterineriniz, EPI’li köpeklerde çok yaygın olduğundan ve takviye edilmesi gerekebileceğinden B12 Vitamini (kobalamin) eksikliğini de kontrol etmek isteyecektir. Kobalamin seviyeleri ayrıca bir kan testi ile kontrol edilebilir. Takviyenin çalışıp çalışmadığını görmek için bu kan testinin tekrarlanması gerekebilir.

Subklinik EPI

Yukarıda bahsedildiği gibi, EPI’nin klinik belirtilerini görmeden önce ekzokrin pankreasın salgılama kapasitesinin% 90’ı kaybedilmelidir. Sınırda düşük tripsinojen seviyeleri olan ancak hastalık belirtisi olmayan köpeklerde, subklinik olarak sınıflandırılırlar. Düşük tripsinojen seviyelerine sahip bazı köpekler asla EPI belirtileri göstermeyebilir. 

Bu aşamada, subklinik köpekler tedaviden fayda görmüyor gibi görünmektedir ve bunun yerine EPI belirtileri açısından izlenmeli ve yalnızca gerektiğinde tedavi başlatılmalıdır.

Mevcut Tedavi Seçenekleri

EPI, pankreasta geri dönüşü olmayan bir hasar içerdiğinden tedavi edilemez. EPI teşhisi konan bir köpek, ömür boyu tedavi gerektirecektir. Uygun yönetim ile köpekler normal hayatlar yaşayabilir ve normal bir yaşam beklentisine sahip olabilirler.

EPI teşhisi konduğunda, öğünlere sindirim enzimlerinin eklenmesiyle kolayca yönetilebilir. Sindirim enzimleri, köpeğinizi beslemeden önce mamaya serpilebilecek tabletler veya tozlar halinde ticari olarak satın alınabilir, veterineriniz evcil hayvanınız için en iyi seçenekler hakkında tavsiyelerde bulunabilir. 

Kasaplık için kesilen hayvanlardan alınan pankreas da kullanılabilir ve enzimleri etkilemeden aylarca dondurucuda saklanabilir.

Evcil hayvanınızın mamasına sindirim enzimleri eklemenin yanı sıra, B12 vitamininin de takviye edilmesi gerekebilir, bunun ömür boyu sürmesi gerekebilir. Bu, veterinerinize ağızdan veya enjeksiyon yoluyla uygulanabilir. 

Tripsinojen seviyelerini kontrol eden takip kan testleri, bir teşhis konulduktan sonra nadiren gereklidir, çünkü bunların değişmesi beklenmez. Evcil hayvanınızın seviyelerine bağlı olarak B12 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.

EPI’li yeni teşhis edilmiş köpeklerde kilo alımını ve yetersiz beslenme belirtilerinin ortadan kalkmasını sağlamak için düzenli ziyaretler önerilir. Köpeğiniz stabil hale geldikten sonra, genellikle yılda iki kez ziyaretler önerilir.

Diyet değişiklikleri de sindirime yardımcı olmak için iyi bir fikir olabilir. En çok sindirilebilirliği yüksek ve lif oranı düşük bir diyet önerilir. EPI’li köpeğinizin ne yemesi gerektiğine karar vermek için yardıma ihtiyacınız varsa, veterinerinize başvurun.

Anahtar noktaları

  1. EPI, pankreasın ekzokrin kısmındaki hasardan kaynaklanır.
  2. Pankreas artık yeterli düzeyde sindirim enzimi üretemediğinde EPI belirtileri gelişir.
  3. EPI en yaygın olarak Alman Çobanlarında görülür.
  4. Tipik EPI belirtileri arasında kilo kaybı, ishal, iştah artışı ve donuk yağlı tüy bulunur.
  5. EPI bir kan testi ile teşhis edilebilir.
  6. EPI’li bir köpeğin tedavisi yoktur, sadece yönetilebilir.
  7. Yönetim, sindirim enzimlerini ve B12 vitamini takviyesini içerir.
  8. Sindirim enzimleri yiyeceklerin üzerine serpilebilir.
  9. Yaşam boyu B12 vitamini takviyesi gerekebilir.
  10. Uygun yönetim ile köpekler normal hayatlar yaşayabilir
Köpeklerde Ekzokrin Pankreas Yetmezliği

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön