petlovebutik

SEVGİ HER CANLININ HAKKIDIR

Çikolata Köpekler İçin Neden ZARARLI?

Çikolata. Evcil hayvan sahipleri olarak onu seviyoruz ama evde olmasından korkuyoruz. Pek çok evcil hayvan sahibi için, köpeklerin çikolataya sahip olamayacağı iyi bilinen bir gerçektir. Ama hiç durup çikolatanın neden köpekler için kötü olduğunu düşündünüz mü? 

Köpekler ve Çikolata Neden Toksik Bir Kombinasyondur?

Köpeğiniz çikolata yiyebilir mi? Buradaki garantili cevap hayır. Bununla birlikte, muhtemelen neden şımartılamayacaklarını merak ediyorsunuzdur.

Yani çikolata, köpeklerimiz için zehirli olan iki madde içerir. Biri kafein olarak biliyoruz, diğeri ise teobromindir. Köpeklerimizi etkileyen ana suçlu teobromindir. Bununla birlikte, çikolatayı bu kadar toksik yapan şey kombinasyondur.

Köpeklerimiz, insan sahiplerinin yanı sıra kafein ve teobromini de idare edemezler. Onları ona karşı bu kadar hassas yapan ve böylece istenmeyen klinik belirtilere neden olan şey budur. Bu kimyasalların her ikisi de idrar söktürücü (artan idrar üretimi), kalp uyarıcı, kas gevşetici ve kan damarı genişletici olarak işlev görür .

Çikolata Toksisitesinin Klinik Belirtileri

Yani köpeğiniz çikolata yemiş ve ne bekleyeceğinizden emin değilsiniz. Aşağıda, çikolata toksisitesi vakalarında yaygın olarak görülen klinik belirtilerin bir listesi bulunmaktadır.

  • Kusma
  • İshal
  • Polidipsi (artan susuzluk)
  • Poliüri (idrara çıkma artışı)
  • Nefes nefese
  • Taşikardi (artan kalp hızı)
  • Hipertermi (artan vücut ısısı)

Ağır vakalarda:

  • Kas titremeleri
  • Nöbetler
  • Kalp yetmezliği
  • Çöküş

Teobromin Bakımından Yüksek Zehirli Gıdalar

Tabii ki, çoğunlukla hangi yiyeceklerin çikolata içerdiğinin farkındayız, ancak hangi yiyeceklerin en çok teobromin içerdiğini tartışalım. Çikolatanın ne kadar koyu olduğu ile ne kadar tehlikeli olduğu arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Sütlü çikolata ~ 64 mg ihtiva ettiğini Örneğin normal çikolata, ~ teobromin 450 mg ihtiva etmektedir .

Aşağıda tipik ev ikramları, teobromin ve kafein seviyelerinin bir listesi bulunmaktadır. Unutmayın, içerikler markaya ve kakao kaynağına göre değişir.

  • Kurabiye ve kek:
    Servis Boyutu – 1 kare Teobromin – 43,7 mg
    Kafein – 1,1 mg
  • Hershey’nin çikolata şurubu:
    Porsiyon Boyutu – 2 yemek kaşığı Teobromin – 64 mg
    Kafein – 9 mg
  • Hershey Yarı Tatlı Pişirme Barı:
    Porsiyon Boyutu – 1 Yemek Kaşığı
    Teobromin: 55
    mg Kafein – 7 mg
  • Yemeye Hazır Çikolatalı Puding:
    Porsiyon
    Boyutu – 4 oz Teobromin: 75.6mg
    Kafein: 2.2mg
  •  
  • Hershey KISSES (Sütlü Çikolata):

Porsiyon Boyutu: 9 adet
Theobromine
: 61mg Kafein: 9mg

  • Oreo
    Sunum Boyu-3 çerez

Theobromine-2.4mg

Kafein-0.85mg

  • Yarı tatlı Çikolata Cipsi
    Porsiyon Boyutu – 1 ons
    Teobromin-150mg
    Kafein
  • Sıcak çikolata karışımı
    Hizmet Boyutu – 1 ons Teobromin
    -130mg
    Kafein-15-20mg

Çikolata Toksisitesi ve Köpek Kalbi

Yani çikolatanın içinde ne olduğunu, onu köpek dostlarımıza düşman kıldığını biliyoruz. Şimdi neden toksik olduğunu derinlemesine tartışalım. Çikolatadan etkilenen ana organ kalptir.

İlk olarak köpeğiniz, köpeğinizin gastrointestinal sistemi tarafından emilen ve köpeğin vücuduna yayılan çikolatayı yutar. Birkaç saat sonra köpeğiniz çikolata toksikozu belirtileri göstermeye başlayacaktır.

Köpeğinizin zaten kalp hastalığı varsa, prognoz, olmayan bir köpeğe göre çok daha kötüdür. Bunun nedeni, teobromin ve kafeinin sinir sistemini uyarması ve ayrıca kalp atışını hızlandırmasıdır.

Hızlanan kalp atış hızı, köpeğinizin nefes almasına ve huzursuz görünmesine neden olur. Köpeğinizin gastrointestinal sistemi tarafından emilen çikolata, köpeğinizin kusmasına veya ishal olmasına neden olabilir.

Köpek Çikolatası Toksisite Hesaplayıcısı

Peki, çikolata köpekler için ne kadar zehirlidir? Bu tamamen köpeğinizin kilosuna, ne kadar yediklerine ve hangi tür çikolataya bağlıdır. Daha önce belirtildiği gibi, bitter çikolata sütlü çikolatadan daha toksiktir ve köpek ne kadar küçükse, etkilenme olasılığı o kadar yüksektir.

Bu toksisite iyi araştırılıp incelendiğinden, 100-200 mg / kg olan bir LD50 (doz grubundaki hayvanın% 50’si için öldürücü doz) vardır. Toksisite hesaplayıcı sayıları bu şekilde ortaya çıkar.

Hesaplayıcı, sizin ve sahiplerinin köpeğinizin tehlikeli düzeyde toksisite olup olmadığını ve ne zaman acil tedavi arayacağını belirlemenize yardımcı olacak çok sayıda web sitesinde bulunur. Elbette, bir sonraki adım için veterinerinize başvurmak, kendi elinize almaktan her zaman daha iyidir.

Köpeğim Çikolata Yedi, Şimdi Ne Olacak?

Böylece köpeğiniz yerde bırakılan Cadılar Bayramı şekerinin derinliklerine daldı ve tüm gördüğünüz her yerdeki sarmalayıcılar.  köpeğiniz çikolata olarak tanımladığınız kahverengi, tatlı kokulu yapışkan madde ile kaplı, bu da köpeğinizin çikolatayı yediğini gösteriyor.

Bundan sonra ne yapmalısın? Öncelikle, tabii ki veterinerinizi arayın ve derhal tavsiye alın. Size bir sonraki adımınızı söyleyecekler ve umarım köpeğinizi derhal bakıma götürmenizi isteyeceklerdir.

Unutma, ne kadar hızlı hareket edersen o kadar iyi. Klinik belirtilerin başlangıcını ne kadar uzun süre beklerseniz, prognoz o kadar kötü olur.

Veteriner hekime başvurmak her zaman önemlidir, çünkü erken müdahale küçük idare edilebilir problem ile büyük problem arasındaki fark olabilir. Bu mümkün değilse, köpeğinize yakından bakın ve bölgenizdeki en iyi acil klinikleri araştırın.

Çikolata Yutulan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?

Çikolata yemiş köpekler derhal bir veteriner hekime görünmelidir. Köpeğiniz yeni yemişse, çikolatadan kaynaklanan kusma (ilaçlarla) aktif kömür verilmesi ile birlikte yapılabilir.

Aktif kömür, yutulduğunda ilaçların ve diğer maddelerin kendisine bağlanmasına izin veren sıvı bir maddedir. Kimyasallar köpeğinizin vücuduna emilemez ve bu da daha küçük sorunlara neden olur.

Yukarıdaki iki tedavi genellikle destekleyici bakım ve gözlemi takip eder. Destekleyici bakım, intravenöz kateter yoluyla intravenöz sıvıları, kalp atış hızını yavaşlatan ilaçları ve durumun kötüleştiğinin herhangi bir belirtisinin gözlemlenmesini içerir.

Titreme nöbet önleyici ilaçlarla tedavi edilebilir ve herhangi bir potansiyel aritmi gerektiği gibi tedavi edilmelidir. Köpeğinizin kalp durumunu yakından takip etmek için elektrokardiyogramlar ve herhangi bir anormalliğin düzeltilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için temel kan çalışması yapılmalıdır. Hipertermi oluşursa, köpeğinizin sıcaklığını yavaşça düşürmek de işin içinde olmalıdır.

Köpeğinizin 24 saat bakıma sahip bir klinikte bir gece kalması muhtemel ve akıllıca olacaktır. Bu, bir veteriner uzmanının köpeğinizi gözlemlemesini sağlar ve bu nedenle, herhangi bir sorun ortaya çıkarsa veya kötüleşirse harekete geçebilir.

Özet

Köpeğinizin çikolata yemesini önlemenin en güvenli yolu çikolata yememektir. Ancak, süper tatlı dişe sahip bazılarımız için bunu engelleyemeyiz. Böyle bir durumda, en iyisi, onu evcil hayvanlarınızın veya çocuklarınızın erişemeyeceği yüksek kilitli bir dolapta saklamaktır.

Köpeğiniz çikolataya girerse, hızlı hareket etmek ve bu konuda proaktif olmak en iyisidir. Ne kadar uzun süre beklerseniz, köpeğinizin vücudu tarafından emilme şansı o kadar uzun olur ve bir sorun yatağı oluşturmaya başlar. Neyse ki dışarıda pek çok bilgi var ve çoğu veteriner bunu nasıl tedavi edeceğini biliyor.

Çikolata Köpekler İçin Neden ZARARLI?

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön